- De omikronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland, meldt het RIVM.
- Ze kreeg de afgelopen zeven dagen 84.398 meldingen van positieve uitslagen van coronatests, 11 procent minder dan de week ervoor.
- Het reproductiegetal blijft voorlopig hangen op ongeveer 0,9.
- Lees ook: Vaccin van Novavax lijkt te werken tegen omikron – met een boosterprik is het nog effectiever
De omikronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland. Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de snelle verspreiding van de omikronvariant “de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen”.
De omikronvariant werd eind november voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en Botswana. In diezelfde periode dook omikron ook op in Europa. De variant verspreidt zich sneller dan de deltavariant.
Volgens de eerste analyses lijken patiënten minder ernstig ziek te worden door de veranderingen aan het virus. Maar als het aantal omikronbesmettingen stijgt, kan dat uiteindelijk toch betekenen dat meer mensen in een ziekenhuis belanden.
Aantal nieuwe coronagevallen daalt
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland blijft voorlopig nog dalen. Maar de afname gaat steeds minder snel. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt trager dan in de weken hiervoor.
Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen bericht van 84.398 positieve uitslagen van coronatests. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. In de weken daarvoor daalde het aantal nieuwe gevallen met respectievelijk 18,6 en 21,3 procent. De daling gaat dus steeds een beetje trager.
Vooral twintigers lopen momenteel het coronavirus op. In de afgelopen week testten 15.514 mensen uit die leeftijdsgroep positief. Dat is bijna een kwart meer dan een week eerder. Eerder waren tieners juist een belangrijke groep, maar daar daalt het aantal positieve tests nu juist.
Het aantal positieve tests daalt voorlopig het snelst onder ouderen. Zo testten afgelopen week 996 tachtigers positief, bijna de helft van het cijfer een week eerder. Ook onder 90-plussers is het aantal nieuwe gevallen vrijwel gehalveerd.
Bij 1172 mensen waren de coronaklachten zo erg dat ze afgelopen week in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds begin november. Vergeleken met vorige week daalde het aantal opnames met 12 procent. Een week eerder bedroeg de daling bijna 29 procent.
Van de 1172 opgenomen mensen kwamen 200 op een intensive care terecht. Ook dat is het laagste aantal sinds begin november en ook hier gaat de daling iets trager dan vorige week.
Het RIVM kreeg afgelopen week bericht dat 272 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Een week eerder waren er 322 meldingen van sterfgevallen en de week daarvoor 445.
R-getal blijft hangen op 0,9
Het reproductiegetal blijft voorlopig hangen op ongeveer 0,9. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Als het iets onder de 1 zit, wijst het op een lichte daling.
Het RIVM verwacht dat het getal in de komende weken weer gaat stijgen.